TIP VAN DE WEEK
 
Zet meer vis op je menu!  3 redenen waarom,…
 
1.  Vis bevat voedingsstoffen die je bijna niet in dezelfde samenstelling terugvindt in ander dierlijk voedsel zoals eieren, zuivel en vlees. Vis is bijvoorbeeld een goede bron van jodium, een mineraal waar veel mensen vaak ongemerkt een tekort van hebben. Ook de belangrijke mineralen fosfor en selenium komen voor in vis, bijvoorbeeld in kabeljauw. De Vette vissoorten bevatten vitamine D3, B2 en vitamine A.

2. Vis is voornamelijk gezond omwille van de omega 3-vetzuren. In ons Westers eetpatroon krijgen we maar al te vaak een grote hoeveelheid omega 6 vetzuren binnen en te weinig Omega 3-vetzuren Vis vormt hiermee dus een mooie aanvulling in jouw voeding. Vooral vette vis zoals zalm, forel, haring, ansjovis en sardines zijn goede bronnen van omega 3.  Omega 3 vetzuren bevorderen onze gezondheid op tal van verschillende manieren.  Ze zijn goed voor onze hersenen, verbeteren onze geheugenfunctie, goed voor onze gewrichten, ze  werken ontstekingswerend, ze helpen om onze celwand soepel te houden, ze ondersteunen het immuunsysteem, helpen bij transport van onze vitamines, zorgen voor isolatie en energie,….Onmisbaar dus in onze dagelijkse voeding!

3. Snel en gezond : vis bevat meer onverzadigd vet dan vlees, is over het algemeen snel gaar en kan op allerlei manieren worden klaargemaakt. Het kan zowel gebakken als rauw worden gegeten. Eet het bijvoorbeeld op een cracker, in een salade of maak er een roerbakmaaltijd van.  Wissel gebakken vis af met vette vis zoals sardientjes, ansjovis, forel, haring, paling, tonijn, zalm en makreel.
 
 
Welke vis eet je dan het beste ?

  • De gezondste soorten zijn wildgevangen, kleine visjes uit de zee, bij voorkeur met het MSC-keurmerk. Haring, sardines en ansjovis bijvoorbeeld. Vette vis is qua voedingsstoffen gezonder dan magere vis, maar bevat ook meer verontreinigingen. Afwisselen tussen magere en vette vis is dus aan te raden, zodat stapeling van zware metalen minder kans krijgt.
  • Hierna volgen de wat grotere, wildgevangen vissen. Denk aan zalm, kabeljauw en makreel. Waarbij omnivoren gezonder zijn dan de roofvissen. Eet deze ook altijd met een MSC-keurmerk.
  • Vervolgens de schaal- en schelpdieren : Eet deze met mate. Ze vormen wel een mooie bron van jodium.
  • Pas op met kweekvis want die bevat over het algemeen minder omega 3 dan wilde vis als je kijkt naar dezelfde soort. Een wilde zalm bevat dus meer omega 3 dan een kweekzalm. En toch zijn ze beide even vet. De wilde zalm komt aan zijn omega 3-vetzuren omdat hij van nature plankton, krill en garnalen eet. De kweekzalm krijgt visvoer dat vaak deels uit plantaardig eiwit uit soja en/of granen bestaat. Deze bronnen bestaan uit omega 6, een ander type vetzuur waarvan we juist al heel veel binnenkrijgen, omdat het in talloze andere voedingsmiddelen zit. Wanneer we omega 6 in grote hoeveelheden binnenkrijgen kan dit ontstekingsbevorderend werken.  De gekweekte pangasius, tilapia laat je beter aan de kant staan. Ook de victoriabaars is in onzuivere wateren gekweekt. Kies dus niet alleen je vis in functie van de prijs maar kies de gezonde vissen! Beter een kleiner stukje maar een gezond!
  • Eet geen “zelfgevangen” vette zoetwatervis wanneer je niks weet over de oorsprong en kwaliteit van het water. De kans op schadelijke stoffen is bij deze vissoorten het grootst.