Hoe gaat het met jouw darmen ?


Rare vraag, zal je wellicht denken.  Maar weet je, jouw darmen staan in relatie met jouw brein en dus is deze vraag helemaal niet zo raar want ze bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt.


Hoe gaat dit precies in zijn werk ? 

Jouw darmen huisvesten zo’n tien tot honderd biljoen individuele bacteriën, het ‘darmmicribioom’ genoemd. Deze spelen een rol in je spijsvertering, maar ze hebben ook invloed op het functioneren van je brein.

Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke compositie van tussen de vijfhonderd en vijfduizend verschillende soorten, je zou het kunnen vergelijken met jouw unieke vingerafdruk.
 
Zoveel spreuken in onze taal geven de connectie tussen brein en darmen aan :
Vlinders in je buik,
misselijk van angst
een knoop in je maag?

Het lijkt wel alsof de emoties in je hoofd verbonden zijn met je spijsverteringsstelsel.   De bacteriën die in je darmen leven doen mee aan deze conversatie. Via allerlei routes kunnen zij invloed hebben op je humeur, je gedachten en je gezondheid. Daarnaast lijken zij een rol te spelen bij een aantal ziektes, waaronder diabetes, depressie, autisme en Alzheimer.


Ken jij het verschil tussen anti-, pre- en probiotica ?

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden, of voorkomen dat zij zich kunnen vermeerderen. De huisarts kan antibiotica voorschrijven bij bijvoorbeeld een ontsteking.  Antibiotica doodt de slechte maar helaas ook de goede bacteriën in je darmen

Probiotica zijn mengsels van ‘goede’ bacteriën die je opdrinkt of opeet. Goede bacteriën zijn bacteriën die geen ziektes veroorzaken. Gefermenteerde melkproducten zitten er vol mee. De families Lactobacillus en Bifidobacterium worden hierbij vaak genoemd als heilzaam in studies naar cognitieve hersenfuncties
.


Prebiotica zijn vezels (complexe plantaardige suikers) die mensen niet zelf kunnen verteren. Deze vezels die wij eten, maar niet kunnen verteren, dienen in onze darmen als voedsel voor bacteriën. De bacteriën die op die manier ‘gevoerd’ worden, vermeerderen zich. Zij produceren hiermee de zogenaamde korte-keten vetzuren.  Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking, voorkomen allergieën en verminderen de gevoeligheid voor astma. De bacteriën hebben dus via het voedsel dat je eet invloed op je gezondheid.

Onze bacteriën produceren ook signaalstoffen, net zoals ons zenuwstelsel. Via deze signaalstoffen hebben de darmbacteriën invloed hebben op ons humeur, angst en denkvermogen.
 

Hoe kan je nu zelf helpen aan een verbetering van jouw darmmicrobioom ?

9 tips voor een gezonde darmwerking

Een goede darmflora kan je zelf ondersteunen door volgende zaken : 

1.Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit
Banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en artisjok zijn dé groente- en fruitsoorten waar goede darmbacteriën van houden. De oplosbare vezels zijn voor hen een uitstekende voedingsbron. Vezelrijke voeding gaat verstopping (obstipatie) tegen!

2.Vermijd zoveel mogelijk suiker
Hoe lekker het ook is, suiker is met name een goede voedingsbron voor ‘slechte bacteriën en schimmels’, iets wat je juist wilt tegengaan! Vermijd daarom de toegevoegde suikers zoals koek, snoep en frisdrank en kies voor de natuurlijke suikers in groenten en fruit. Ook producten gemaakt van witmeel, zoals wit brood, pasta ed. worden snel omgezet naar slechte suikers.

3.Kies met regelmaat voor gefermenteerde producten
Gefermenteerde producten zoals zuurkool, karnemelk, yoghurt, miso of tempé bevatten goede bacteriën die jouw darmen goed ondersteunen bij de spijsvertering. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld kombucha dranken als verantwoorde dorstlesser!

4.Vermijd het gebruik van antibiotica
Men gebruikt over het algemeen te veel antibiotica. Gebruik het daarom enkel wanneer het niet anders kan. Antibiotica doodt namelijk alle schadelijke bacteriën, maar maakt daarin geen onderscheidt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Na een antibioticakuur is de darmflora altijd erg aangetast, waardoor ook de weerstand automatisch lager dan gebruikelijk is.

5.Stress is een killer voor de darmflora
Zoals eigenlijk voor de algehele gezondheid geldt, stress is slecht voor de darmflora. Merk je dat je last hebt van stress? Probeer het op te lossen. Slaap langer, eet gezond en zoek naar veel bewegingsmogelijkheden.

6.Drink voldoende gedurende de dag : 
Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter plat water per dag om je spijsvertering te voorzien van voldoende vocht. Begin de dag met twee glazen lauw water, op de nuchtere maag!

7.Kies volop voor kruiden en specerijen
Het gebruik van verse kruiden en specerijen zorgt voor een gezonde darmomgeving. Er leven veel goede bacteriën in deze producten, wat logischerwijs weer een goede invloed heeft op je darmen. Maak daarom een rijke salade met diverse kruiden en strooi de specerijen royaal over je gerechten!

8.Spuug tandpasta altijd uit
Tandpasta bevat vaak fluor wat schadelijk is voor de darmflora. Slik je tandpasta daarom nooit door. Wil je zeker zijn van je zaak? Kies dan voor een 
fluoridevrije tandpasta

9.Kies voor een goede probiotica
Zoals in tip 4 te lezen valt is het gebruik van antibiotica erg slecht voor de darmflora. Mocht je toch een antibioticakuur gebruikt hebben, kies daarna voor een goed probioticum om de darmflora herstellen.